Με αφορμή «Μια Κρυφή Ζωή», που κυκλοφορεί από αύριο στις αίθουσες, επισκεπτόμαστε το εικαστικό κι αισθητικό όραμα του μεγάλου Τέρενς Μάλικ.
Ο ιδιόμορφος σκηνοθέτης, ο ερημίτης που σάρωσε το χρυσό αμερικανικό '70 με δύο έργα, εξαφανίστηκε για είκοσι και την τελευταία 10ετία παρέδωσε πέντε ταινίες, έστω αμφίβολου αποτελέσματος οι πιο πολλές, έχει ίδιον βλέμμα. Και σας παρουσιάζουμε μερικές μόνο πτυχές του.
Οι πολέμιοι της θεωρίας του δημιουργού, που δεν είναι και αλάνθαστη βέβαια με τη σειρά της, δυσκολεύονται με τον ορισμικό Μάλικ. Που από την γραφή μέχρι την όψη, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτή την όψη, ανυψώνεται σαν ένας από τους μεγαλύτερους «υπογράφοντες» των τελευταίων 50 χρόνων.
Το σινεμά του είναι, στην ευγενικότερη αποτίμηση, άνισο. Υπάρχουν μεγάλες στιγμές, τόσο μεγάλες που να τις θεωρείς με ασφάλεια κύριες. Και υπάρχουν και ταινίες, όλες τους στην τελευταία δεκαετία, που σε κάνουν να διερωτάσαι, αναπάντητα ίσως για κάποιους, ποια είναι η στόχευση. Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες και όποιος βιάζεται σκοντάφτει.
Ωστόσο εμείς εδώ θελήσαμε, και σε αναμονή «Μιας Κρυφής Ζωής» που έρχεται αύριο στις αίθουσες, να αποτυπώσουμε το συνθετικό, φωτογραφικό όραμα του Μάλικ. Που κι αν οι φωτογράφοι του αλλάζουν, αυτό παραμένει εικαστικά και αισθητικά γραμμένο πάνω στην πλάκα, αειθαλές και με τους απολύτως δικούς του συσχετισμούς του ανθρώπου μέσα στο Θεϊκό (ο Μάλικ είναι ένας πιστός δημιουργός) τοπίο.
1![]() | ΕΙΔΗΣΕΙΣΟ Κούεντιν Ταραντίνο αποκαλύπτει ποια ταινία θεωρεί το αριστούργημά του |
2![]() | ΘΕΜΑΤΑΌταν Ήμασταν Βασιλιάδες: 5 ταινίες «για» τον Αλέν Ντελόν |
3![]() | ΘΕΜΑΤΑΒίντεο: 100 ταινίες εξέχουσας διεύθυνσης φωτογραφίας που πρέπει να δεις |
4![]() | ΕΙΔΗΣΕΙΣO Στίβεν Νάιτ γράφει το σενάριο της επόμενης ταινίας Μποντ |
5![]() | ΕΙΔΗΣΕΙΣΕυφραίνεστε και αγάλλεστε: Η ταινία τρόμου των αδελφών Κοέν ισχύει ακόμα |
Χτες βράδυ, η «...
View moreΙούλιος στην Αθήνα...
View moreIt was a perfect night for mystery and horror...
View moreΣτην υπέροχη και...
View moreΧρόνια πολλά Κε...
View moreΕχθές το βράδυ η...
View moreΉ μάλλον ήσασταν εκεί...
View moreΣτο πλαίσιο του 3ου...
View moreΈνα υπέροχο διήμερο...
View more35α γενέθλια για μια...
View moreΦωτογραφικά σουβενίρ...
View moreΧθες το βράδυ, το...
View moreΊσως ο μεγαλύτερος...
View moreΗ Νικόλ Κίντμαν έχει...
View moreΟ 'Τρίτος...
View more